FÖR CYKELÄLSKARE

Kr 855:-
Fraktfritt

Obs: Detta pris gäller inom Sverige, Danmark och Finland.

Montera

Två saker är viktiga när sadeln monteras: Den ska sitta 5-10cm lägre än en vanlig sadel, och den ska sitta så långt bak som möjligt. Om den kommer för högt i förhållande till pedalerna tar det emot på lårets baksida när man trampar ner, om den kommer för högt i förhållande till styret får man för mycket tyngd på händerna. Om den kommer för långt fram får man en känsla av att glida av. Det hela är en känslig avvägning.

Fäst alltså sadelstolpen längst fram på de två skenorna under sadeln. Den ska också monteras så att skenorna under sadeln ligger helt horisontellt, därmed kommer sadeln att luta något framåt. Vi har noga provat ut den vinkeln. Dra åt ordentligt!

Sadelstolpe levereras inte med sadeln, den måste ha dimension som passar cykeln och det finns mängder av varianter. Den måste dock ha det standardfäste som passar två skenor under sadeln. Vissa äldre cyklar kan ha andra varianter, då måste en ny sadelstolpe med standardfäste köpas från cykelhandlare som har reservdelar till det aktuella cykelfabrikatet. Sannolikt kan du använda stolpen från den gamla sadeln.

Cykla

Det första intrycket brukar vara en överraskning. Man är van vid att sadlar sitter horisontellt, att sitta på en sadel som lutar framåt känns först lite obehagligt. Men man vänjer sig snabbt och belöningen är stor: ingen krympning, domning eller impotens!

Ändra alltså inte lutningen, åtminstone inte genast. Efter en tids cykling kan man möjligen vilja justera något. Om man har problem med att hamna lite för långt fram, så att sittknölarna inte kommer i den mjuka delen av sadeln, beror det på att sadeln sitter för högt och/eller för långt fram - märkligt nog. Ta alltså för vana att sitta så att sittknölarna är rakt ovanför sadelns axel, sadeln ska vrida sig lite bakåt då man sitter mera upprätt.

I och med lutningen och placeringen lite längre bak hamnar också mera kroppstyngd på armarna och därmed axlarna. Det kan bli lite tröttande i axlarna, men återigen - man vänjer sig och med tiden har man bara glädje av sin Vingsadel. Att kunna cykla flera mil och kliva av cykeln utan några som helst besvär i underlivet känns fantastiskt för den som aldrig kunnat göra det förut!